Matrise

Innholdsfortegnelse

Hva er en Matrise og hva brukes det til?

Matrise bør brukes når du trenger å gruppere spørsmål som har samme svaralternativ-skala.

Hvordan tilpasser jeg Matrisen?

Som du kan se har du et utvalg av alternativer for Matrise på toppen av dialogboksen. La oss ta en rask titt på hva disse gjør, så vel som det grunnleggende.

For det første legger du til spørsmålstittelen og noen svaralternativer. Dobbeltklikk den øverste raden for å legge til spørsmålet, og begynn deretter å legge til svaralternativene. Hopp mellom alternativene ved hjelp av Trykk-tasten på tastaturet.

Bruk Ny rad-knappen til å legge til flere rader, og Ny kolonne-knappen for å legge til flere kolonner. Radene trenger ikke å være i riktig rekkefølge når de legges til, du kan flytte dem rundt til ønsket rekkefølge senere. Ta tak i flekken firkanten på venstre side av alternativet og slipp den der du vil ha det. Kolonnene er imidlertid statiske og ­kan ikke flyttes senere.

Det ivrige øyet vil også legge merke til slette-alternativet ved siden av hvert svaralternativ på både rad og kolonne.

Merk: Vi anbefaler at du ikke sletter svaralternativer etter at undersøkelsen er aktivert, og du har begynt å motta svar. Dette kan føre til at du mister svardata eller forårsaker dataforskyvning i rapporten.

Obligatorisk brukes hvis du vil at svaret på dette spørsmålet skal være obligatorisk. Dette betyr at respondentene må svare på spørsmålet for å gå videre til neste side eller undersøkelsen.

Dobbel matrise brukes til å måle flere undersøkelsesspørsmålsattributter side ved side.

Klassisk layout er nettopp det. Ved å merke av i denne boksen vises matrisen med et klassisk oppsett. Se eksempel nedenfor.

Rangering brukes til å gjøre det mulig for respondenten å rangere matriseradene avhengig av for eksempel hvor viktige de er eller fra best til verste.

Bruk Vekt  for å gi deg muligheten til å vekte responsalternativene. Vekting av svaralternativene gir deg muligheten til å tegne ulike typer verdier i rapporten. En gjennomsnittsverdi og standardavviket for svarene. Vekter kan legges til før, under og etter å ha utført undersøkelsen. De vil bli knyttet til resultatene umiddelbart.

Tilfeldig rekkefølge brukes hvis du vil at alle svaralternativer skal presenteres i tilfeldig rekkefølge.

Legg til mange vil gi deg muligheten til å legge til store mengder svaralternativer ved å kopiere og lime dem inn fra en Excel-liste eller tekstdokument. Hvis du vil bruke dette, klikker du Legg til mange og limer deretter inn alle svaralternativer i tekstboksen med et linjeskift mellom alternativene.

Når du er fornøyd med innstillingene dine, klikker du på Lagre og forhåndsviser siden din for å kontrollere at alt er slik du ville at den skulle være.

Hvordan ser Matrise ut for respondenten?

Standard visning:

Dobbel matrise:

Klassisk visning: