Netigate API

Innholdsfortegnelse

Hva er et API?

Et API (programmeringsgrensesnitt) kan beskrives som en prosedyre som gjør det mulig for to (eller flere) systemer å kommunisere med hverandre. Under API-samtalen kan systemer hente og motta data fra hverandre. Vær oppmerksom på at Netigate sitt API mottar informasjon og lar systemet hente informasjon. Netigate sender aldri data til systemet ditt eller henter data fra systemet. Netigates API er basert på REST-standarden. Vanligvis kan alle system håndtere åpne REST-API-er. Vanlige eksempler er CRM-systemer, active directory (ADer), HR-systemer. Hvis du er usikker på om systemet kan håndtere en API-tilkobling, kontakt leverandøren din.

Muligheter med API

En REST API gir flere forskjellige muligheter. Vi har utarbeidet en liste over de vanligste bruksområdene for et Netigate API.

1. Legge til respondenter i en eksisterende utsendelse

Med et Netigate API kan du automatisk legge til respondenter i en eksisterende utsendelse. Du kan oppretter en utsendelse i Netigate, bestemme oppsett, innhold og utforming. API-tilkoblingen vil sikre at den går ut til de riktige respondentene til rett tid. Denne løsningen er nyttig når du vil sende triggerbaserte målinger. Utsendelsen kan være per person eller i grupper. Bakgrunnsdata kan tilpasse undersøkelsens utsendelse. Automatiske varsler kan angis for å varsle relevante personer i organisasjonen din om resultatene av undersøkelsen. For å illustrere scenariet har vi utarbeidet tre eksempler.

Merk: Alternativet for å legge til respondenter i eksisterende utsendelser er svært nyttig når du har en handling som skal utløse en undersøkelse. I denne metoden kan man imidlertid ikke legge til påminnelser for undersøkelsen. Vennligst se 2. Opprett nye utsendelse hvis du føler påminnelser er nødvendige.

Eksempel 1:
    Du vil sende en undersøkelse hver gang en kunde er i kontakt med kundeservic. For å oppnå det beste resultatet, bør undersøkelsen gå ut i rimelig tid etter kontakten, slik at opplevelsen fortsatt er frisk i respondentens minne. Hvis du sender ut manuelt, vil du enten ha en heltidsjobb med å sender ut undersøkelser etter hver kontakt, eller må gjøre det i grupper som eliminerer den verdifulle tidsfaktoren. Med API-et kan du også koble Netigate sammen med systemet kundeservice bruker. Hver gang kundeserviceagenten markerer kontakten med kunden i systemet som «fullført», kommuniserer systemet med Netigate for å motta kontaktinformasjonen for kunden, Netigate legger dem til i utsendelseslisten for undersøkelsen, og sender ut undersøkelsen. På denne måten har respondenten undersøkelsen i løpet av minutter.

Merk: Du kan til og med legge til «karantene», for eksempel blokkere kunden for å motta en lignende undersøkelse for de følgende 30 dagene. Dette er spesielt nyttig hvis saken har oppfølgingskontakter. Hvis den samme kundeserviceagenten er i kontakt med kunden igjen neste dag for det samme problemet, ønsker du sannsynligvis ikke sende den samme undersøkelsen på nytt.

Eksempel 2:
    Du har et arrangement, og vil vite hvordan det ble mottatt i ettertid av arrangementet. Med API-et kan undersøkelsen sendes i en satsvis gruppe til alle som deltok på arrangementet dagen etter at arrangementet er avsluttet. API-et kobler Netigate til systemet ditt, og når du gjør endringer i systemet ditt at hendelsen nå er «fullført», kommuniserer systemet med Netigate for å motta kontaktinformasjonen til alle deltakerne, legger dem til i respondentlisten og sende undersøkelsen. På denne måten kan alle evaluere arrangementet samtidig. Dette er nyttig hvis du vil sende batchundersøkelser regelmessig uten å benytte manuell arbeidskraft på det. Med bakgrunnsdata kan du for eksempel adressere hver respondent med navnet sitt. Du kan sette opp automatiske varsler til de/den ansvarlig for arrangementet slik at de får tilbakemeldingen direkte.

Eksempel 3:
    Et medlem har kjøpt en vare i en fysisk butikk. Siden kunden er medlem, har du deres kontaktdetaljer.  Når systemet mottar informasjonen om at et medlem har begått et kjøp, kobles denne informasjonen til via API-et med Netigate, ber Netigate om å legge til kontaktinformasjonen i utsendelsen og aktivere undersøkelsen. Medlemmet har en undersøkelse om sin handleopplevelse i innboksen sin øyeblikk etter at de gjorde kjøpet.

2. Opprett nye utsendelser

Med et Netigate API kan du automatisk opprette nye utsendelser. Dette kan brukes til triggerbaserte målinger. Hver respondent vil motta sin egen utsendelse. Dette gjør at du også kan bestemme påminnelser for dem. Bakgrunnsdata gir deg muligheten til å gjøre en utsendelse mer personlig. Automatiske varsler kan angis for å varsle relevante personer i organisasjonen din om resultatene av målingen.

Eksempel 1:
    Du vil vite hva prospektet tenkte om prestasjonene til selgeren i et salgsmøte. Du kobler Netigate til CRM-systemet ditt via REST API. Når CRM-systemet får informasjonen om at salgsmøtet er avsluttet, ber den Netigate om å motta kontaktinformasjonen for prospektet. Netigate vil opprette en utsendelse til dette prospektet, som vil ha en undersøkelse i innboksen sin minutter etter kontakten med selgeren. Hvis respondenten ikke svarer på undersøkelsen innen en forhåndsdefinert tidsramme, for eksempel en uke, vil en påminnelse bli sendt til dem.

Eksempel 2:
    Du er et eksternt rekrutteringsbyrå og rekruttereren din har funnet en kandidat til et selskap. 1 uke etter ansettelsen ønsker du å sende en undersøkelse gjennom Netigate til HR-ansvarlig og spørre hvor fornøyd personen var med rekruttereren (presenterte de kvalifiserte kandidater, var tidsrammen god, jobbet de profesjonelt, osv.). På et forhåndsdefinert senere stadium, for eksempel 3 måneder senere, kan en annen undersøkelse sendes (er du fortsatt fornøyd med kandidaten, hvordan er kandidatens prestasjoner, osv.). Gjennom bakgrunnsdata kan e-post utsendelsen tilpasses, for eksempel med rekruttererens navn. Du kan også angi et automatisk varsel til rekruttereren direkte, slik at de ser resultatene av målingene.

3. Vis undersøkelsesresultater

Med et Netigate REST API kan du hente individuelle resultatdata fra undersøkelser og visualisere dem i ditt eget system. Dette gir flere personer i organisasjonen muligheten til å se undersøkelsesresultater for områder som angår dem, uten å trenge Netigate-tilgang.

Eksempel:
    Du kan vise i CRM-systemet hvor fornøyd den respektive kunden er med produktet. Du kan basere dette, for eksempel på undersøkelsesresultater du får fra pågående tilfredshetsundersøkelser. Dette gir muligheten til at hver selger kan se hvor fornøyde kundene deres er uten å trenge Netigate-tilgang. CRM systemet sender gjennom API-et en forespørsel til Netigate om å motta data. Resultatet vises direkte i CRM-systemet. Selger A kan derfor se at kunde B ga en «1 – svært misfornøyd», i den siste undersøkelsen. Dette vil være et godt tidspunkt for selgeren å nå ut til kunden for å forhindre churn.
    Merk: Dette viser ikke en helhetlig visning av alle tilbakemeldingsdata. Hvis du vil opprette en helhetlig visualisering, kan du bruke delte rapporter eller dashboards.

4. Oppdater respondentlister

Et annet vanlig bruksområde for et REST API er til å oppdatere respondentlister. Dette er spesielt nyttig for større bedrifter eller kommuner som har høy omsetning av ansatte. Du kan bruke API-et til å legge til fra AD (active directory) i respondentlisten. Dette gjør at du kan ha en oppdatert respondentliste til enhver tid, for eksempel når ansatte starter i- eller slutter i stillinger med jevne mellomrom. På denne måten når din medarbeiderundersøkelse alle de ansatte raskt og enkelt.

Konfigurere en API-tilkobling

Det er ikke et stort utviklingsprosjekt å sette opp en normal API-tilkobling. Hele prosessen kan fullføres innen en uke, gitt at du har dine krav-spesifikasjoner på plass, og avhengig av den ansvarlige parten av systemets integrasjon (leverandør / IT-avdeling / tredjepart). Som kunde kan du alltid kontakte din utpekte tekniske prosjektleder i Netigate (TPM) for ytterligere hjelp.

De vanligste stegene for et Netigate REST API er som følger

Steg 1:
    Kunden angir kravspesifikasjoner. Dette er et rammeverk som definerer hvilken handling som skal utløse hvilket utfall på hvilken tidsramme. Det skal også definere mulige unntak, for eksempel karantener.

Steg 2:
    Møte mellom Netigate, kunde og tredjepart (som kan være din egen IT-avdeling, leverandøren eller en tredjepart – avhengig av hvem som skal håndtere den tekniske implementeringen av API). I møtet vil målene for API-et bli forklart og potensielle tekniske begrensninger identifisert. En gjennomføringsplan vil bli nådd.

Steg 3 (valgfritt):
    Kunden sender en liste over bakgrunnsdata til Netigate. Netigate kan forhåndsutfylle bakgrunnsdataene for å konfigurere dem i ønsket rekkefølge (f.eks. alfabetisk, stigende rekkefølge) og gjøre API-prosessen enklere. Angi ordre gjelder for ordensverdier, som er verdier du vil filtrere etter i resultatene, for eksempel forretningsområde, område, avdeling. En ordre er ikke relevant for tekstverdier, som er informasjon som er unik og ikke gjelder for oppdelingen i rapporten, for eksempel respondentnavn, unik kunde-ID. Dette trinnet er valgfritt og kan også gjøres direkte gjennom REST API av kunden.

Steg 4:
    Netigate sender over API-token og IDer (undersøkelses-ID, utsendelses-ID, bakgrunnsdata-IDer). Kunden, hvis det er aktuelt ved hjelp av tredjeparten, konfigurerer API-forespørsler og plasserer ID-er i API-koden. Merk: Hvis du velger å opprette nye utsendelser, vil ID-er ikke være statiske og må håndteres direkte i API-koden.

Steg 5:
    Test-fasen. Kunden tester implementeringen. Netigate kan hjelpe med å bekrefte om data fylles ut etter ønske i Netigate-plattformen. Merk: Vær oppmerksom på potensielle sikkerhetsproblemer, for eksempel brannmurer på slutten.

Steg 6:
    API er integrert og kan brukes.

Hvis du vil se hele API-dokumentasjonen, kan du gå til https://api.netigate.net