Bakgrunnsdata

Innholdsfortegnelse

Bakgrunnsdata kan både brukes som filter på resultatene i rapporten, men også til å tilpasse spørsmålene eller utsendelsen av undersøkelsen. Kort sagt, bakgrunnsdata er kjent informasjon om respondenten din, men den er skjult i bakgrunnen slik at respondenten din ikke kan se den. Denne informasjonen legges til i en respondentliste.

Hvis du vil vite mer om respondentlister, hvordan du oppretter og laster dem opp, kan du lese denne artikkelen.

Vil du ikke lese? Se denne opplæringsvideoen (engelsk):

Importer bakgrunnsdata i undersøkelsen

Som vi nevnte, bakgrunnsdata er informasjon vi allerede har om våre respondenter som vi ønsker å inkludere i undersøkelsen eller rapporten, men som vi ikke ønsker å vise til respondenten. Vi vet for eksempel allerede kundetypen, hvilket produkt og kontaktperson respondenten har. Derfor trenger vi ikke å stille disse spørsmålene i undersøkelsen. Denne informasjonen legges automatisk til i undersøkelsen når bakgrunnsdata importeres.

1. Start med å gå til Distribusjon.
    2. Velg din foretrukne distribusjonskanal, for eksempel e-post utsendelse.
    3. Legg til respondenter fra fil, respondentlister eller manuelt. I dette eksemplet vil vi bruke en fil.
    4. Når du har lastet opp filen, vil systemet gjenkjenne datatypene dine og sortere dem deretter. Vennligst ta en ekstra titt for å sjekke at alt er som du ønsker. Alternativet som er synlig i spørsmålet er det første alternativet i listen. Hvis du klikker på nedtrekksmenyen, kan du se alle alternativene som er lagt til.
    5. Du vil også bli presentert med muligheten til å «Legg til i undersøkelse». Dette betyr at denne informasjonen vil bli lagt til i undersøkelsen i form av et spørsmål. Disse spørsmålene vil imidlertid ikke være synlige for respondenten. Merk av i alle boksene du vil inkludere.

Når det er merket av for dette alternativet, legges disse dataene til i spørreskjemaet og merkes med grønn tekst som Bakgrunnsdata, noe som indikerer at dette er et spørsmål om bakgrunnsdata og ikke vil være synlig for respondentene. Dette er feltene som skal brukes når du oppretter filtre i rapporten senere. Feltene du velger å ikke inkludere, lagres fortsatt som bakgrunnsdata, men ikke som en filtermulighet i rapporten.

1. På neste side vil du ha et sammendrag samt muligheten til å «Tillat duplikater» hvis en respondent legges til to ganger. Hvis samme respondent legges til to ganger, vil denne også få to undersøkelser, og to muligheter til å svare.

Det spiller ingen rolle om du legger til bakgrunnsdata før eller etter utsendelse. Det som er viktig, er imidlertid at respondentlisten er lastet opp i undersøkelsen og ideelt sett inneholder alle bakgrunnsvariabler. Importen før utsendelsen er viktig når du skal legge til logikk på bakgrunnsvariablene.

Hvis du legger til flere bakgrunnsvariabler etter den første importen (f.eks. land eller språk), må du slette mekanismen og importere den på nytt for å bruke den i rapporten. I dette bestemte tilfellet kan du godta advarselen om sletting av bakgrunnsvariabler, da variablene fortsatt vil være til stede i listen og kan kobles til på nytt.

Rediger, slette eller legge til data

Når du har lagt til respondentlisten og bakgrunnsdataene dine i undersøkelsen og utsendelsen, kan du redigere, slette eller legge til data om nødvendig ved å klikke på antall respondenter eller blyantikonet.

Du vil da bli presentert med listen over respondenter.

Du kan gjøre manuelle endringer som:
    Rediger: Klikk på feltet du vil redigere.
    Slett: Huk av respondenten(e) du ønsker å slette, og klikk på slett-knappen nederst på siden.
    Legg til kolonne: på høyre side av listen finner du alternativet «Legg til kolonne».
    Legg til respondent(er): Mellom listen over respondenter og sletteknappen finner du alternativet «Legg til respondenter»- .

Eller du kan gjøre det i Excel-filen. Hvis du vil legge til endringene, laster du ganske enkelt opp filen på nytt. Gå gjennom de samme trinnene som når du legger til filen første gang. På slutten av prosessene vil du da se alternativet «Oppdater eksisterende respondenter hvis matchet», som du bør velge.

Hvis du vil lese mer om hvordan du legger til nye respondenter i en allerede eksisterende senout, kan du se denne artikkelen.

Ferdigstill utsendelsen

Når du har lagt til respondentlisten, kan du fullføre e-postmeldingen. Klikk Neste og aktiver utsendelsen. Respondentene dine vil motta undersøkelsen via e-post på datoen og klokkeslettet du har angitt. Så snart respondentene svarer på det første spørsmålet, blir bakgrunnsdataene automatisk fylt ut, og du kan filtrere resultatene tilsvarende.